När ska man förkultivera och utplantera
När är den bästa tiden att börja så, det kan ibland kännas lite klurigt. Ibland vill man gärna börja tidigt, men det kan ibland resultera i att våra plantor blir stående inomhus för länge och kan då få för lite ljus och stå för varmt så de blir långa och rangliga. Dessutom tar de så mycket mer plats inomhus om de hinner bli för stora.

Tidpunkten för sådd inomhus som vi har satt på våra fröer, är beräknade på sista vårfosten och när de kan planteras ut just där du bor.

Vi har alla olika förutsättningar och tidpunkter när det gäller den sista frosten.Vi vill ju att våra plantor ska vara lagom stora när det är dags att plantera ut, vilket är när chansen för frost är över. På olika väderstationer så kan man se när chansen för sista vårfrosten är över just där du bor. Jag brukar kolla på där det står 90% chans vilket då är 9 maj hos mig. Så om något som t.ex. ska sås 6 veckor innan sista frosten, så kan jag börja så den runt 28 mars. Det här är ju bara beräknat på ett genomsnitt, så ibland kan man få vänta ytterligare ett par veckor innan utplantering.

Lycka till med odlingen!

 

Perlite & Vermiculite
Både Perlite och Vermiculite gör så att fukten behålls i jorden. 

Perlite avänds för att både göra jorden luftigare, dränera och behålla fukt i jorden. Den har en porös struktur, på så vis tar perliten upp en viss del av fukten i jorden, som sen släpps ut när det behövs. 

Vermiculite håller fukten, något längre än Perlite. I jorden suger Vermiculiten åt sig fukten och håller jorden fuktig i längre tid. Blanda gärna i jorden till de sådder som gärna står fuktigt.
Vermiculite kan även användas som ett tunt täcke på såytan, då behåller ytan sin fukt bättre och motverkar både mossbildning och att sorgmygg tar sig ner lika lätt i jorden.
Använd gärna Vermiculite till frösådder som är ljusgroende. Alltså frön som behöver ljus för att gro. Då man inte ska täcka dessa med jord så kan man täcka med Vermiculite istället. Ljuset tar sig igenom Vermiculiten som också behåller en jämn fuktighet på jordytan.

Välj Vermiculite vid försådd och för plantor som behöver en fuktighetshållande jord.

Välj Perlite vid omskolning eller för dina plantor som behöver en lucker och väldränerad jord.


Fördelen med att använda både såjord och planteringsjord samtidigt vid sådd
De flesta sådder ska sås i såjord, då den är mer näringsfattig än vad planteringsjorden är, och när sådden växt till sig lite så ska den planteras om i P-jord.

När vi gör våra sådder, använder vi nästan alltid 2/3 planteringsjord underst och 1/3 med såjord på toppen. På så vis behöver man inte plantera om sådderna efter att de grott och behöver hamna i lite mer näringsrik jord som finns i planteringsjorden. De små rötterna når lagom ner när de växt till sig efter att ha grott i såjorden. På så vis spar man tid och sådderna kan stå kvar längre innan man behöver plantera om.
Näringen i planteringsjorden håller i ca 4 veckor.


Stratifiering
Stratifiering menas med att man "kylbehandlar" fröerna, och är inte lika komplicerat som det låter.
Vissa fröer, särskilt perenner, behöver enligt dess naturliga livscykel, en köldperiod innan de kan gro. Som ett frö som faller på marken på sensommaren och ligger i dvala under vintern för att sedan gro när det blir varmare. 
Genom att stratifera fröerna så lurar man dem till att gro, genom att först sätta dem i kyla, ca 0-4 grader. 
Så dem som vanligt enligt anvisningar och sätt sedan antingen in dem i kylskåpet eller utomhus i ett par veckor, för att sedan ta dem till värme för att gro. Händer det fortfarande inget, sätt dem åter i kyla och upprepa.

Härdiga annueller 🌱

Är du också en av dem som står med många frösådder inomhus på våren? Då kan vi tipsa om att odla en del av de så kallade ”härdiga annueller”.

I vår fröshop nämner vi så gott som på alla fröer vad för slags frö det är, om de är härdiga, halvhärdiga eller vanliga annueller samt även perenner.
Genom att odla härdiga annueller så har man möjlighet att lämna mer plats på hyllorna inomhus på våren. Dessa annueller klarar kalla förhållanden bättre än vanliga annueller, som inte klarar kyla alls.

Så för att slippa ha för många sådder inomhus i mars månad, då det är en månad man ofta har många sådder igång, så ska denna tiden istället vara för utplantering för de härdiga annuellerna.

Så om man kollar upp när sitt sista frostdatum är, räkna tillbaka ca 6 v för att hitta planterings datumet utomhus, och räkna ytterligare tillbaka 6 v från planterings datumet för startdatum att starta att så inomhus under belysning.
Alltså börjar man så de härdiga annuellerna inomhus under växtbelysning ca 12 veckor före sin sista vårfrost.

Efter ca 6 veckor inomhus, så planterar man istället ut de härdiga annuellerna utomhus, under fiberduk. Då är det ca 6 veckor kvar innan sista vårfrosten.

Tänk på att inte plantera ut plantorna om det är för kallt, vänta då hellre på ett mildare klimat just för utplanteringen och täck med fiberduk.

Man måste alltid ha i åtanke att kunna misslyckas med sådder, men dock är det ju otroligt roligt när man väl lyckas och genom att testa sig fram så lär man sig bara ännu mer.

Här tipsar vi om några härdiga annueller från vår fröshop:

🌱 Phlox 

🌱 Tandpetarsilja 

🌱 Broksalvia

🌱 Italienskt darrgräs

🌱 Kanariegräs 

🌱 Riddarsporre

🌱 Blomsterkörvel

🌱 Kinesisk förgätmigej

🌱 Blomstermorot 

🌱 Blåklint


Zinnia

Sås inomhus 4-6 veckor innan utplantering och risk för frost är över. Täck plastfolie med lufthål. När fröet börjat gro, ta av plasten och placera ljust och svalt. 

Undvik att Zinnian blir rotbunden i planteringskrukan innan omskolning, då rötterna är känsliga och kan bli stressade, vilket kan resultera i att dubbelblommande sorter kan producera enkla blommor under en period.

Zinnia gillar inte kyla så plantera gärna ut dem 2-3 veckor efter sista vårfrosten. 

Zinnian kan också direktsås när jorden värmts upp och vädret blivit varmare. Toppa gärna och plocka regelbundet för mer blomning.
Blommar fram till frosten och är en utmärkt blomma till snitt och håller länge i vas och lockar till sig pollinatörer.

Tips: Innan Zinnian skördas, ta tag i stjälken cirka 20 cm under blomman och skaka försiktigt. Om stjälken är hängig eller böjer sig, är den inte riktigt redo att klippas. Om stjälken är styv och förblir upprätt är den redo att skördas.

 

Rosenskära 
Sås inomhus 4-6 veckor innan utplantering och risk för frost är över. Täck plastfolie med lufthål. När fröet börjat gro, ta av plasten och placera ljust och svalt. Så gärna inte Rosenskära för tidigt då den lätt hinner bli för stor innan det blivit tillräckligt varmt väder för att plantera ut. Vid utplantering vill Rosenskära gärna kunna breda ut sig och bli buskiga så plantera dem gärna 30-40 cm mellan plantorna. Rosenskära kan också direktsås när jorden värmts upp och vädret blivit varmare.

Rosenskära kräver ingen gödsel, då det lätt kan bli för mycket bladverk vilket minskar blomningen.

Toppa gärna Rosenskäran när den är 25-30 cm hög, så kommer den förgrena sig och bli buskigare. Skörda av regelbundet så kommer den blomma hela sommaren.

Vasliv: Enskilda blommor varar ca 4-6 dagar, men varje stjälk har flera blommor som öppnar sig under en veckas tid. Skörda när blommorna precis börjar vecklas ut men inte har öppnat sig helt för att förhindra att insekter pollinerar, vilket kommer att hjälpa till att förlänga vasens livslängd med några extra dagar.

Riddarsporre
Sås tidigt på våren inomhus 6-8 veckor före sista frosten, täck plastfolie med lufthål. När fröet börjat gro, ta av plasten och placera ljust och svalt. Plantera ut medan vädret fortfarande är svalt. 

Påskynda groningen genom att sätta i kyl en vecka före sådd. (Se Stratifiering ovan)
Kan även sås utomhus på hösten för tidigare blomning året efter.

Tips:För längsta vaslivslängd, skörda när ⅓ av blommorna är öppna på en stjälk. 
För att torka, låt alla utom de tre till fyra blommorna öppna sig, plocka sedan och häng upp och ner på en varm, torr plats utan starkt ljus i 2 veckor.

Eucalyptus
Vi använder större krukor direkt vid sådd av eucalytus då de kan ha känsliga rötter och gillar inte omplanteringar.
Blandar planteringsjord med perlite som gör jorden luftigare, dränerar men samtidigt behåller fukten i jorden. Perliten tar upp en viss del av fukten i jorden, som sen släpps ut när det behövs.

Lägger fröet på den fuktade jorden och täcker med vermiculite, det gör att det blir en jämnare fuktighet på ytan och håller fröet på plats.
Har man en värmematta kan man placera sådden på den och täck med plastfolie. Lufta ibland.

När de börjat gro och första bladparen kommit upp tar vi bort plastfolien och ställer dem under växtbelysning.

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen